Frøyaklinikken svarer : Del 1. Eggløsning

Bilde

I fire prøveperioder har vi lest og lært om eggløsning. Kroppen er et beundringsverdig objekt. Etterhvert som pp har blitt gjentagende har også spørsmålene blitt flere og dypere. Det vi oppdaget var at mange mennesker på forskjellige forum og faktasider har sterke meninger, og ofte er dem både delt og forskjellig. Det var på tide med litt fakta mellom synsing.

Hvor lenge er det vanlig at en eggløsningstest er positiv ?

 Eggløsningstester viser LH stigning, og ved eggløsningen stiger LHen ganske plutselig. Det er viktig at man må ikke må tisse på fire timer før man tar testen. En eggløsningstest kan slå ut så kort som 1/2 dag og kanskje opptil 2 hele dager. Men det betyr ikke at du er fruktbar bare en halvdag eller fruktbar i to dager. Det er fortsatt bare et egg (som oftes) som går til eggløsning. Og når egget er sluppet ut, så kan det bli befruktet i et døgn. Så det er ikke alltid lett å finne akkurat dagen. Det kan være en ide å ta eggløsnings testen på kvelden og morningen hos dem som får kjapp LH stigning, for å finne eggløsningen. Når den slår ut, så kan eggløsningen akkurat være eller ha vært, eller den vil komme i løpet av to døgn ca. (Naturen har ikke gjort dette lett for oss.) Det hender også at den ikke slår ut, selv om du har eggløsning. Fertilitesklinikkene opplever eggløsningstester som ikke pålitelige, mens vi på Frøyaklinikken bruker dem noe, så lenge det ikke skaper stress. Varer den lenger kan det muligens være en noe forhøyet LH, som man kan se ved PCO og PCOS (poly cystiske ovarie syndrom), som mer betyr at man ikke har eggløsning.
På Frøyaklinikken forsøker vi å lære pasientene våre at de kan selv kjenne etter når de får eggløsning, ved å kjenne på utflod,( eggløsningsslimet), om temperaturen stiger, og det er heller ikke så uvanlig å få økt lyst rundt eggløsningen. Da bruker vi eggløsningstestene som en bekreftelse på det de selv kjenner.

Når testen er positiv, er det da eggløsning, eller skjer dette først når testen er negativ ?

Frøya svarer: Testen slår ut på LH økningen, hos noen er denne kjapp, hos andre kan den slå ut i nesten to dager. Eggløsningen skjer når LHen er høyest. Så det er ikke alltid lett å finne eggløsningen helt presis, men så overlever egget et døgn. I dette døgnet så kan man bli gravid.

Eggløsningen skjer når eggløsningstesten er positiv, når den er negativ igjen, så kan det være for sent.

Kan en kvinne få positiv el test uten å ha eggløsning ?

Frøya svarer:  Man kan få positive eggløsningstest, uten å ha eggløsning. Dette er skjer hos kvinner med en hormonubalanse hvor LHen er forhøyet generelt. Dette kan vi se hos kvinner med PCO eller PCOS.

Når er det viktigste tidspunktet å ha samleie ved eggløsning?

Her strides ekspertene. Men flere fertilitesleger og androloger sier at det kan være en ide å ha samleie rett før eggløsningen, mens andre mener rett på eggløsningen. Det er også noe forskjell på guttesæden og jentesæden. Guttesæden er kjapp til å komme frem til egget, men ikke så utholdene, mens jentesæden er mer utholdene. Det sies så at det kan være letter å få jente hvis man har samleie rett før eggløsningen, mens det kan være lettere å få gutter rett på eggløsningen. Men om denne teorien er holdbar, er vi litt usikre på 😉

Er det lurt å ha sex hver dag rundt eggløsning, eller bør man spare på sæd ?

Frøya svarer: Sædkvaliteten er forskjellig. Har man en svært god sædkvalitet, så kan man ha sex hver dag. Er den noe mer redusert bør man spare opp noen dager. Her anbefaler vi på Frøyaklinikken å spare opp alt fra to dager til fem dager. Det er også viktig å ha regelmessig sex. Hvis man bare har sex  rundt eggløsningen, så har det nok hopet seg opp en del sæd som har dødd i mellomtiden. Og denne sæden er jo ikke av den beste.
Regelmessig sex er også bra for kvinnen, da dette fører til bedre sirkulasjon i livmoren, og løsner på spenninger i underlivet.

Kan en bruke el test som graviditetstest selv om den måler lh og ikke hcg ?

Frøya svarer: Man kan ikke sjekke om man er gravid ved hjelp av eggløsningstester. LHen skal synke etter eggløsningen. Her er det bare HCG tester som kan vise til graviditet, altså vanlige graviditetstester 🙂

Hva er lutealfase, og kommer menstruasjon nøyaktig 14 dager etter eggløsning ?

Frøya svarer :Lutealfasen er tiden fra eggløsningen til menstruasjonen. Det er denne tiden hvor progesteron dannes fra det gulelegemet. Progesteron er viktig for at et foster skal kunne feste seg i livmorslimhinnen. Man ønsker at lutealfasen varer fra 12-14 dager, for da får kroppen dannet nok progesteron slik at man ikke mister. Er denne fasen kortere, kalles det gjerne at man har en lutealfase defekt. Da danner ikke kroppen nok progesteron for å få fosteret til å feste seg i livmoren. Om man ikke er gravid, bør menstruasjonen komme ca. 12-14 dager etter eggløsningen. Man kan ta en blodprøve å måle progesteronnivået sitt. Den beste tiden å ta dette på er ca en uke etter eggløsningen. Skulle nivået på progesteron være for lavt, finnes det håp hos den konvensjonellemedisinen og innenfor komplementærmedisin. På Frøyaklinikken jobber vi mye med å få opp nivåene på progesteron, så dette er noe vi kan.

Jeg vil rette en stor takk til Frøyaklinikken

Bilde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s