Et lite men nødvendig intervju med Fertil.no :)

Bilde

Denne butikken/nettstedet startet opp i midten av 2011.  Her kan vi finne et stort utvalg av tester til hjemmebruk. Graviditetstester, eggløsningstester, sædkvalitetstester og eggreservetester. Litt mer sjeldne ting som fertilitetsmonitorer, conceive plus intimlotion, instead softcups og zestica serien. Ellers kan man få med seg en rekke relaterte produkter.


Videre kan de vise til en helt egen blogg, som gjør at du kan følge med på hva som rører seg hos dem. Bloggen kan du finne på http://www.fertil.no/blog Selvfølgelig finner du dem på facebook også. Her finner du blandet stoff som går i deres nisje. Vil du kikke litt kan du trykke her https://www.facebook.com/Fertil.no

Personen bak dette firmaet er Christel Taranger Freberg. Hun har en doktorgrad fra Det Medisinske Fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun har også europeisk diplom i sædkvalitetsanalyse fra Karolinska Institutet i Stockholm. Videre er hun medlem av den store europeiske fertilitetsforeningen ESHRE. Det skal gi kunder som oss en trygghet når vi handler produkter, og spør om råd og veiledning.

Grunnen til at jeg plutselig sitter her å skriver et innlegg om dette, er rett og slett fordi jeg forhåndsdømte både deler av nettbutikken og produktene. Så, valget ble enkelt. Lukke nettsiden deres, le litt av det, og aldri besøke den igjen. Eller lage et lite intervju med dem for å høre mer.  Jeg valgte sistnevnte.

Det bringer meg videre til diverse produkter i nettbutikken. Jeg begynner like godt på toppen, og jobber meg nedover for noen spesielt utvalgte produkter.

Hos Fertil.no kan jeg kjøpe et mikroskop som jeg kan sjekke sæden min. Jeg kan også velge noe som heter FertilityScore, som måler antall og aktivitet. Den rimeligste testen heter FertilCount, og tester mengden celler.  Så langt kom jeg før jeg følte at dette var latterlig. Men så tok jeg meg selv i å forhåndsdømme igen. Mange steder på nettet står det nemlig at disse hjemmetestene bare er vås, bortkastede penger, og reinspikka lureri. Det samme sier både fastlegen min, og fastlegen hennes. Så det er vel ikke så rart at jeg allerede har en mening uten å ha prøvd? 

Bilde

Hva mener dere om disse produktene? Er det slik at de faktisk virker? Hva mener dere om slike uttalelser som jeg nevnte over? 

FERTIL.NO: Det var like mye styr fra legene den gangen graviditeten skulle testes hjemme, men i dag er graviditetstesten den mest brukte hjemmetesten som finnes. Det aller beste er selvfølgelig å få sædkvaliteten undersøkt på et laboratorium som jobber med dette, men for mange menn er dette enten 1) helt uaktuelt under noen omstendigheter eller 2) helt ok bare det hadde vært en lab i nærheten. I begge tilfeller er en hjemmetest praktisk, spesielt når du også får den tilsendt i posten! Vi har mange kunder som ikke har gateadresse, og Norge er et langt land med få innbyggere. Hos oss kan du, som du sier, velge mellom 3 ulike sædkvalitetstester til hjemmebruk.

Litt om testene:

Den rimeligste, FertilCount, virker ved at den farger DNA i sædcellene mørkeblått. Den blåfargen din prøve får sier noe om hvor mange celler som er farget, altså antallet celler i prøven. Når denne sammenlignes med en referansefarge kan du enkelt se om din prøve er mørkere enn (over 15 mill/ml) eller lysere enn (under 15 mill/ml) referanseprøven. Det du ikke vet ved å ta denne testen er om cellene svømmer.

FertilityScore produseres av et anerkjent firma som lager løsninger til tusenvis av andrologilaber verden over. De har tatt et steg videre og laget en test som gir deg svar på om du har mer eller mindre enn 20 mill/ml motile celler i prøven, altså celler som kan bevege seg. Testen farger kun de cellene som beveger seg, og er litt mer avansert i bruk enn FertilCount, så her må man holde tunga rett i munnen.

Micra mikroskopet er en test hvor du kan se sædcellene svømme rundt. Mikroskopet er av helt ok kvalitet (jeg er vant til en del bedre på laben), og testen kan gjøres om igjen og om igjen mange ganger. Det er lett å se om du har mer eller mindre enn 20 mill/ml i prøven din ved å se om du kan telle 8 sædceller når du ser i mikroskopet.

Det lages stadig vekk nye hjemmetester, og vi har to stykker inne til testing på laben nå. Vi tester produktene på laben før vi legger dem ut i nettbutikken, og en dag vil nok det å ta en sædkvalitetstest hjemme være like vanlig som eggløsningstester.

Videre nedover listen finner jeg noe som heter eggreservetester. Disse måler et hormon som heter FSH. Ved å følge anvisningen vil du kunne finne ut kvaliteten på eggene dine. Kan man virkelig det med en slik test? Er det også mulig å få sjekket dette hos fastlegen med en blodprøve? Kan ikke du forklare litt mer rundt slike tester? 

FERTIL.NO: Selve testen viser kun om du har høyt eller lavt nivå av hormonet FSH (Follicle Stimulating Hormone). Dersom testen er positiv vet du at du, ved syklusdag 2, har et høyt nivå av FSH. FSH er et hormon som skilles ut av hypofysen og spiller en sentral rolle i pubertet, seksuell utvikling og reproduksjon hos både kvinner og menn. Hos kvinner i fertil alder er det FSH hormonet som gjør at folliklene vokser og eggene modnes. For høy FSH indikerer lave eggreserver.

Det er også mulig å sjekke dette hos fastlegen med en blodprøve, og FSH testes alltid når en person får sjekket blodet i forbindelse med ufrivillig barnløshet, både hos kvinner og menn. Men det har blitt stadig vanligere å teste nivået av AMH (Anti-Müllarian Hormon) som sier mer om kvaliteten på eggene. Dette gjøres ikke som hjemmetest fordi det er en mer avansert test. Dessuten er det vanlig å få tatt en AFC (Antral Follicle Count), altså en ultralydundersøkelse av antall follikler tidlig i syklusen.

 Bilde

Videre på listen finner jeg noe som heter softcups. Dette er små skåler kvinner kan bruke i kjeden etter endt samleie. Meningen med disse er at sæden ikke skal renne ut, men samle seg rundt livmorhalsåpningen. Sånn egentlig er de produsert for å være et alternativ til bind og tamponger.  Teoretisk høres jo dette fantastisk ut, men finnes det noe dokumentasjon på at dette faktisk virker? Noen ekspert-uttalelser som støtter oppunder denne bruken? Blir det ikke mye gris når man bruker dem? Spesielt når man skal ha dem inn ut?

Bilde

FERTIL.NO: Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon på at Instead Softcups øker sannsynligheten for å bli gravid. Dette er fordi selskapet som lager dem ikke er «in the fertility business yet» som de svarte på min henvendelse da jeg startet Fertil.no. Men andre slike kopper har vist denne effekten vitenskapelig, og har fått FDA-godkjennelse for det og er dyrere å kjøpe inn. Blant annet gjelder dette www.conceptionkit.com sitt produkt. Tilbakemeldingene vi får av kvinner som bruker Softcups er så bra at vi selvfølgelig tilbyr dette i nettbutikken. Man kan sette den på plass etter samleie på kvelden, så kan man sove med den hele natten fordi den er fiberfri. Den er også godt likt blant kvinner som har samleie på dagtid og skal ut på farten igjen. Her gjelder det å ikke sløse med de verdifulle dråpene!

Om ikke det var nok, så kan jeg også kjøpe et eggløsningsmikroskop. Med dette instrumentet kan du finne ut når du har eggløsning. Ved å plassere en dråpe spytt på linsen vil du kunne se et fjær-lignende mønster om du har eggløsning.  Her tok det kaken for min del. Jeg begynte å tenke på piller som får meg til å vokse 30 cm, en drikk som gir meg riktige lottotall, og andre kvakksalverier. Men igjen følte jeg at jeg var urettferdig i tankegangen, selv om jeg vet at det er mange som tenker slik. Hva i allverden? Jeg regner jo med at dette er noe dere står for, siden dere selger dette i nettbutikken. Fungerer det ? Er dette vanlig å bruke for å slippe vanlige eggløsningstester?

Bilde

FERTIL.NO: Ja, det fungerer, men det skal sies at det tar en stund å bli vant med å bruke det. Men når man først har skjønt hvordan det virker blir det lett en favoritt. Det finnes utrolig mange varianter av eggløsningsmikroskoper, men vi liker best det som lages i Storbritannia av BabyStart som heter FertilFocus.

Bilder tatt med eget microskop: http://www.fertil.no/users/fertil_mystore_no/Image/Bruksanvisning_FertilFocus.pdf

Hvorfor selges ikke slike ting flere steder som hos diverse apotek? 

FERTIL.NO: Jeg vet at Vitus Apotek selger Sperm Check Fertility, som er en sædtest ganske lik FertilCount. Ellers kommer det vel mer etter hvert regner jeg med. Fertil.no har også hele Clearblue-serien som også er på apoteker rundt om. Vi har også tatt inn de helt nyeste eggløsningstestene til Clearblue (en mellomting mellom smilefjestestene og monitoren) og det er nok et helt år til de kommer på apotekene i Norge i følge Clearblue selv.

Bilde

Hva er grunnen til at du valgte å starte denne type butikk? 

FERTIL.NO: Det er flere grunner til det. Norge er blant de landene hvor netthandel er veldig vanlig. Vi har også et land med mange små steder hvor alle kjenner alle. Det er også snakk om produkter som man kanskje ikke ønsker å vise alle at man kjøper. Nå er jeg i den alderen hvor noen har barn og andre ikke har. Jeg har selv to gutter, men noen av vennene mine begynte å spørre meg om råd og informasjon. Da så jeg at det er behov for en butikk som Fertil.no og en klinikk som FertiliTeam.  Etter år med pendling mellom gården på Nøtterøy og arbeidet på laben i Oslo var det på tide å få meg en jobb hvor jeg kunne jobbe i Vestfold. Så da startet jeg Fertil.no i 2011, nøyaktig ett år etter jeg disputerte.

Har du en visjon?

FERTIL.NO: Å gjøre hverdagene enklere for par som planlegger graviditet

Vil du fortelle litt om samarbeidet med Fertiliteam? Det høres spennende ut, og jeg liker ideen om komplett tilbud for kunder.

FertiliTeam har klinikk og laboratorium i Tønsberg sentrum. Her kan par få analysert medisinske prøver i forhold til barnløshet, og Fertil.no har en fysisk butikk i samme lokale. Slik kan alle som har vært innom til prøvetaking hos FertiliTeam kjøpe produkter fra Fertil.no på samme sted. Jeg sammenligner det med en frisørsalong hvor man kan få kjøpt hårprodukter i resepsjonen. Sammen har vi et flott sted for par som planlegger graviditet! Velkommen skal dere være.

 Bilde

Så her kan dere se. Det kan være bedre å være litt nysgjerrig, enn å bare avskrive det nye og alternative.  Jeg vet det finnes endel mennesker der ute som er skeptisk slik som meg. Det er en sunn egenskap. Men nå skal vi til med å bestille eggløsningstester, graviditetstester, og noe annet småtterier. For selv om jeg ikke er helt overbevist over alle produktene enda, så kan man alltids gi noe av det en sjanse før man avskriver mulighetene helt 🙂

Takk til Fertil.no for innblikk, lærdom og et godt utvalg av fertilitetsprodukter, og tjenester. Mer informasjon finner dere i nettbutikken under hvert enkelt produkt.

Som en liten overraskelse på tampen fra Christel i Fertil.no,  kan dere alle handle hos dem med ti prosent avslag, ved å bruke rabattkoden pappablogg541 i nettbutikken 🙂 Igjen, tusen takk til Fertil.no

Kom å like bloggen på facebook om du vil : http://www.facebook.com/4pluss1 Da blir jeg glad 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s