IVF, ICSI, TESE/TESA , AIH, AID HÆÆÆÆÆ ???

Bilde

Nå som vi muligens er på vei mot assistert befruktning, er det på tide å finne ut mer om disse forkortelsene, og gjerne forklare hva de egentlig betyr. Derfor tenkte jeg å lage en aldri så liten liste, som hjelper meg og andre til å forstå dette litt bedre 🙂

Ufrivillig barnløshet


Når et par har forsøkt å bli gravid på naturlig måte, dvs. med regelmessig samleie uten prevensjon i 12 måneder, defineres det som ufrivillig barnløshet. 
Dette kan skyldes forhold både hos mannen og hos kvinnen, og det gjelder ca. 15 % av par i reproduksjonsalder.Årsakene er mange og inkluderer skader av eggstokkene eller testiklene etter infeksjoner, trauma eller kirurgi, medisinske (ofte hormonelle abnormaliteter) eller genetiske faktorer. I 20 % av tilfellene finner man ikke noen klare svar på infertilitetsgrunnlaget. I ca. 33 % av tilfellene finnes det feil både hos mannen og hos kvinnen.
 Den viktigste faktoren er kvinnens alder. Er kvinnen over 30 år bør det søkes om råd hos en infertilitetsspesialist. Er kvinnen over 34 år, bør det ikke ventes med behandling lenger enn 6 måneder. Reproduksjonsteknologien gir større sjanser for å oppnå svangerskap hos kvinner mellom 30 og 40 år enn naturlig befruktning. 
Mannens alder spiller også en rolle.Assistert befruktning kan ses på både som en behandling av ufrivillig barnløshet, men også som en medisinsk undersøkelse av sædcellenes evne til å befrukte egg, eggenes evne til å bli befruktet og den videre utvikling av det befruktede egget (embryoet).

Bilde

Partnerinseminasjon (AIH)

Inseminasjon med partnerens sæd i kvinnes livmor er den enkleste form for assistert befruktning. Dette kan gjøres dersom kvinne har åpne eggledere.

Inseminasjon er en metode der partnerens sæd sprøytes inn i livmor gjennom livmorhalsen ved bruk av en tynn og myk plast kateter.Det kan gjøres i en naturlig syklus eller etter mild eggstokkstimulasjon. Det er nødvendig med nøyek ontroll av eggløsningen. Det er en metode som kan være første valg der paret opplever problemer med å gjennomføre samleie. I blant kan det forsøkes hos yngre par før mer avanserte metoder tas i bruk.

Beste resultat fås når det brukes donorsæd. Partner inseminasjon har mindre verdi for par som har gjort mange hjemme forsøk uten resultat. Sjansen forbedres lite for et par med ukjent årsak for sin barnløshet. I slike tilfeller vil IVF eller ICSI gi bedre resultater.

Kvinnens alder har betydning som ellers ved behandling for ufrivillig barnløshet. Graviditetsprosent er ca. 10% per forsøk.

Bilde

In Vitro Fertilisering (IVF)

IVF betyr “In Vitro Fertilisering” eller befruktning utenfor kroppen. Dette er ryggmargen til assistert befrukting. Modne egg hentes ut av eggstokkene, befruktes på laboratoriet, og tilbakeføres til livmoren etter noen få dager

IVF betyr egentlig befruktning i “glass”. IVF er betegnelsen for behandlingen av ufrivillig barnløshet, som i 80-årene populært ble kalt for prøverørsbehandling. Befruktningen skjer faktisk ikke i glass og oftest ikke i prøverør.

Befruktningen av kvinnens egg med en av mannens sædceller skjer utenfor kvinnens kropp under nøye kontrollerte forhold. Ved hjelp av et mindre kirurgisk inngrep hentes det egg ut av eggstokkene. Tidspunktet bestemmes ut fra et beregnet tidsskjema.

Kvinnens egg og sæden fra mannen føres sammen i en væske som har en lignende sammensetning som kvinnens kroppsvæske. Egget, sæden, og etter hvert det befruktede egget, oppbevares ved 37° C i et inkubatorskap. Befruktingen skjer vanligvis innen 18 timer. Deretter plasseres det befruktede egget inn i livmoren på et tidspunkt som er tilnærmet lik naturens eget tidsskjema.

IVF blir iblant feilaktig betegnet som kunstig befruktning. Selve befruktningen skjer på en naturlig måte, og suksess er helt avhengig av sædcellenes egne naturlige krefter og befruktningsevner. Fordi sæd og egg hjelpes til å komme i nær kontakt med hverandre, blir behandlingen mer korrekt betegnet som en form for assistert befruktning.

Spermieinjeksjon (ICSI)

ICSI er en behandlingsform som brukes når mannen har sterkt nedsatt spermakonsentrasjon i ejakulatet, eller et høyt antall abnorme sædceller. Det kan også bli aktuelt å bruke ICSI når befruktningsfrekvensen er nedsatt, dvs. dårlig befruktning under rutine IVF (In Vitro Fertilisering). Under en ICSI behandling finnes det frem en tilsynelatende god sædcelle for hvert egg hentet ut fra kvinnen. Sædcellen trekkes opp i en mikropipette. Mikropipetten føres inn i egget gjennom eggets ytre og indre hinner. Deretter sprøytes sædcellen inn i egget. Mikropipetten dras ut av egget, og inspeksjon av egget dagen etter vil antyde om befruktningen var vellykket eller ikke.

Bilde

Spermieekstraksjon (TESE/TESA)

TESE, TESA og PESA er behandlingsformer som brukes når det ikke finnes brukbare sædceller i ejakulatet, men hvor det har blitt påvist brukbare sædceller i selve testis eller pungen ved testikkel biopsy eller aspirasjon. Behandlingen gjøres både for par der mannen tidligere har blitt sterilisert – og for disse parene gir behandlingen spesielt gode resultater – og for par der det hos mannen ikke er sædceller i ejakulatet selv om han ikke er sterilisert. Resultatet for siste gruppen er dårligere enn for par der mannen har blitt sterilisert. Sædcellene fjernes direkte fra testikkelen (TESE/TESA) eller fra pungen (PESA) ved aspirasjon eller biopsi metoder. Videre behandling er ICSI.

Her er et temaark i pdf format du kan laste ned om du vil lese mer, og finne mer detaljert informasjon 🙂 http://www.bion.no/filarkiv/2013/02/temaark_ass.befruktning_050213ny.pdf

Hva som er vanlig framgangsmåte, hvordan gå fram, og hva ting koster tenkte jeg å komme tilbake til i et annet innlegg.

3 kommentarer om “IVF, ICSI, TESE/TESA , AIH, AID HÆÆÆÆÆ ???

  1. Krysser fingrene for dere!! Min mann gikk igjennom 3 IVF forsøk med sin xkone uten resultater, så han har fortalt meg en god del av disse følelsene.
    Jeg håper dere slipper gå veien og at spiren snart sitter!!
    Ha en fortsatt flott kveld! 🙂

    • Det håper virkelig vi også. Jeg hadde jo en drøm for litt siden, så om overtro funker, og om det også gjelder menn … Så kanskje denne gangen 🙂 velkommen 🙂 og takk for følget 🙂

  2. Tilbaketråkk: Det første møtet med Fertilitetsklinikken … « 4 pluss 1 Min pappablogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s