Tanker om barn og foreldre i den digitale verden

20130305-165628.jpg

Jeg er undrende til at aldersgrensen til stadighet blir lavere for bruk av Internett, aplikasjoner, nettbrett, smartmobiler og pc. Jeg ser absolutt mange fordeler. Barn kan ha kontakt med venner, og familie som bor langt borte, og de kan lære mye som vil komme dem til gode i denne digitale verden vi lever i. Underholdningsverdien er stor.

Baksiden av denne medaljen er ikke alltid like lett å se. De er ofte skjult bak en vegg av uvitenhet og godtro fra oss voksne. Hensiktene og baktankene er gjemt bak årevis av erfaring og kompetanse fra kyniske mennesker der ute. Mye av det man kan finne på nett er rettet mot våre barn.

Bonusbarna mine fikk for kort tid siden tilgang til spillbutikken på sin smarttelefon og nettbrett. Slik fikk de laste ned spill og aplikasjoner. Uten å ha lagt til en eneste betalingsmetode, kan de bruke butikken, uten å være redd for at det skal koste noe. Eller kanskje bedre sagt, VI slipper å være nervøse for høye regninger sendt fra Google. Det er satt klare regler på aldersgrenser, og inngått avtale om gjevnlig kontroll for » feile » apper og spill.

Så begynte spørsmålene å hagle inn … Venninnene mine bruker snapchat, kan jeg få det ? Hva med instagram, eller Facebook ? Listen er lang 🙂

Selv er jeg i den kategorien at jeg sluker det meste som handler om nett og teknologi. Jeg er nok veldig nerdete på det området. Den teknologiske verden hører fritiden til, mens på jobb kan jeg gjøre andre » manneting » 🙂 Heldigvis sparer det meg for mye arbeid når jeg skal sette meg inn i, og lære bort noe i denne nettboblen.

Mesteparten av disse appene som bonusbarna vil ha, er populære verden over. De fleste er gratis, og det virker som at det er et fåtall som ikke har dem installert.

Jeg bestemte meg for å gå i sømmene på noen av de mest vanlige, og tilsynelatende » snille » aplikasjonene. Den første jeg ville plassere under lupen var snapchat.

Snapchat er et program der venner kan sende bilder og meldinger til hverandre. Bildet vises kun noen sekunder hos dem som får bildet, og så er det borte fra mottager sin mobiltelefon. Dette er en sikkerhet for brukerene, slik at folk ikke kan misbruke bildene som blir sendt. Derfor tør unge og gamle mennesker å bli mer privat og vågal. Det som man ikke tenker på er hvordan disse bildene kan vises på mottager sin telefon, og hvordan de blir slettet.

Det som skjer når du sender et bilde, er at snapchat lagrer bildet hos seg, og viser det til mottager i noen sekunder. Du har ikke fått en garanti for at snapchat sletter bildet ditt. Du har heller ikke fått noen garanti for at bildene dine ikke brukes i reklame, eller blir spredt på nettet. Tenk bare på hva som ville skjedd om noen klarte å stjele bildene hos snapchat…

Videre er det enkelt for mottager å lagre bildene om de absolutt vil. De kan dele dem på Internett, eller ha andre formål. Man kan feks ta et screenshot av tlf sin med enkle tastetrykk, eller bruke et kamera til å ta bilde av telefonen de sekundene bildene vises. Dette er ikke bra.

En annen ting som går løs på personvern, og som gir meg litt mistanker til motivene bak aplikasjonen, er at flere mennesker har sett på sin telefonregning at snapchat har sendt tekstmelding fra telefonen. Den blir sendt til et ukjent nummer i utlandet. En ting er hva dette koster og at appen har gjort det uten at du vet det. Men det store spørsmålet er hva den meldingen inneholder. Alle kontaktene dine ? Annen personlig informasjon ? Er det ikke rart at programmet er gratis ? At utvikler ikke vil ha betalt for alt arbeidet bortsett fra reklame inntekter ?

Joda, når man laster ned programmet, så samtykker man jo til alt dette. Det kommer tydelig fram ved nedlasting hva denne appen krever. Men nå er det ikke flertallet som orker å lese igjennom slikt. Iallfall ikke barna. Jeg legger ved noen linker som viser både kilder og mer relevant informasjon.

litt om snapchat og bilder

litt om skjulte sms fra snapchat

Neste program på listen ble selvsagt instagram. Jeg regner med at over 90 prosent av dem som har en mobiltelefon eller et nettbrett har brukt eller hørt om instagram. Dette programmet ble kjøpt opp av Facebook for ikke så lenge siden. Det første jeg finner betenkelig er at bildene du laster opp blir værende hos instagram. Eier de da bildene ? Kan de bruke dem videre i verden ? Kan de bli solgt som bilder til reklame ? Kanskje det hadde vært kult, selv om man ikke tjener noe på det. Men hadde det vært like kult om du eller barnet ditt havnet på fremsiden av et pornoblad eller film ?

Videre har instagram noe vi kaller geotag. Det betyr at brukeren kan slå på en funksjon som lar følgere ( vennelisten ) se hvor du tok bildet på et kart. Mange unge vil gjerne synes det er artig, og kan da finne venner raskt og enkelt. Men hva da om barnet ditt har lagt til noen hyggelige, men ukjente mennesker på sin venneliste? Kan det være en som har mindre gode hensikter ? Ville du likt at denne personen til enhver tid kunne følge med hvor barna dine oppholdt seg ???

Dette programmet er også gratis. Det koster deg ikke en krone å kunne dele bilder, gi eller få kommentarer. Du betaler ingenting for at instagram skal ta vare på bildene dine til tross for at det koster dem penger å lage aplikasjonen, drifte den, å ha lagringsplass til alle millioner av bilder der ute. Tjener disse menneskene nok på kun reklame inntekter?

Jeg tenker så at Facebook kan få noen tanker … Alle kjenner vi til Facebook og jeg vil tro de fleste av oss bruker dette mediet hver eneste dag. Ukritisk deler vi personlige hendelser, bilder, videoer, og alt mulig annet knask. Vi har de siste årene blitt flinkere til å tenke personvern, men er det godt nok med tanke på alt hva vi deler ? For mange av oss er svaret ja. Men det er ikke få mennesker som deler stort sett hele livet sitt. Det være bilder av barna, venner og familie. Noen bruker Facebook nærmest som en dagbok. Hvor blir alt dette av i det store gapet ? Eier Facebook bildene dine ? Mange hevder det. Hva med alt du sletter? blir det faktisk slettet hos Facebook ? Man kan begynne å undre litt når Facebook ikke en gang lar deg få slette kontoen din hos dem. Det er faktisk ikke mulig. Du kan deaktivere den, slik at du med et enkelt trykk kan aktivere den på nytt. Men slette ? Det kan du ikke.

Det er ikke vanskelig for barn å treffe feile type mennesker på Facebook. De kan også bli utsatt for mobbing, hets, og gruppepress i alle former og farger. Det er mye som kan skje på Facebook, som barn i mange tilfeller skulle vært foruten.

Alt i alt er det mange for og mot når det kommer til barna våre i den digitale verden. Jeg er ikke sterkt i mot det, og jeg på ingen måte en motstander på min hals. Snarere tvert i mot. Med tanke på sikkerheten til våre barn ønsker jeg et klarere regelverk. Jeg skulle gjerne sett et system som gjorde det lettere for alle å forstå fordeler, ulemper og baktanker. Vi voksne burde bli mer kritisk, og stille oss selv noen spørsmål underveis. En annen ting er at vi bør bruke litt tid på å sette oss inn i hva barna våre driver på med.

Utenom disse aplikasjonene finnes det en mengde spill og apper som er forkledd som koselige snille uskyldige påskekaniner. På en annen side finnes det utrolig mange aplikasjoner og spill som er laget for å hjelpe, glede, og lære. Jeg liker det.

Konklusjonen min blir at så lenge man er bevisst, og at man tar sine forhåndsregler ( for seg selv og barna ) så er Internett et fint sted å være. Vi bør prioritere å bruke litt tid og energi på å være opplyst. Dette uten å la det gå for langt hvor man blir så paranoid at vi nekter barna et » liv » online.

Et lite tips til slutt: Selv om det ofte virker slik … Ingenting er gratis.

nettvett for foreldre

forslag til foreldre

6 tips til foreldre

2 kommentarer om “Tanker om barn og foreldre i den digitale verden

  1. Tusen takk for gode ord Mandagsmor. Det setter jeg pris på. Jeg har vært innom bloggen din også. Du har mye forskjellig lesestoff, og jeg sitter igjen med litt tanker etter å ha lest innlegget ditt om barndom. Du har en fin nettside, og følger deg gjerne 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s